Η ιστορία του εθίμου

H Βασιλόπιτα είναι η πίτα που παρασκευάζουν οι χριστιανοί σε διάφορες χώρες, λίγες μέρες πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ η κοπή της γίνεται αφού αλλάξει ο χρόνος. Η παρασκευή και η ονομασία της διαφέρουν κατά τόπους, ενώ τα μεγέθη και οι επικαλύψεις ποικίλουν. Στην Αθήνα η συνταγή της ονομάζεται «πολίτικη» και πάνω στη βασιλόπιτα αναγράφεται ο αριθμός του νέου έτους. Κοινό γνώρισμα όλων είναι ότι τοποθετείται στο εσωτερικό τους ένα νόμισμα –το φλουρί– που σύμφωνα με την παράδοση φέρνει καλή τύχη σε εκείνον που θα το βρει στο κομμάτι του. Μετά την υποδοχή του έτους, ο νοικοκύρης του σπιτιού τη σταυρώνει, έπειτα κόβει και μοιράζει τα κομμάτια στα μέλη της οικογένειας και στους καλεσμένους, αφού πρώτα ξεχωρίσει τα κομμάτια του Χριστού, της Παναγίας και του Σπιτιού.

Το έθιμο της Βασιλόπιτας ανάγεται στα ρωμαϊκά «Σατουρνάλια», που αποτελούν συνέχεια των ελληνικών «Κρονίων», κατά τη διάρκεια των οποίων προσφέρονταν ως δώρα καρποί και πλακούντες (πίτες) μέσα σε χρυσά φύλλα. Επιπλέον, σχετίζεται και με τον εορταστικό άρτο που προσφερόταν στους θεούς της ελληνικής αρχαιότητας, ιδίως στα «Θαλύσια» και τα «Θαργήλια».

Στην Ευρώπη, επικρατέστερη είναι η θρησκευτική παράδοση που συνδέει τη Βασιλόπιτα με τον Μέγα Βασίλειο. Κατά τη συγκεκριμένη παράδοση, όταν στην Καισαρεία της Καππαδοκίας ήταν επίσκοπος ο Μέγας Βασίλειος, ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης να συγκεντρώσουν πολλά τιμαλφή ως «λύτρα» για τον Έπαρχο που επιθυμούσε να τη λεηλατήσει. Τελικά ο Έπαρχος υποχώρησε και ο Μέγας Βασίλειος, προκειμένου να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους και μη γνωρίζοντας τι ανήκει στον καθένα, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι, εντός των οποίων τοποθέτησε ένα-ένα τα τιμαλφή και τα διένειμε στους κατοίκους.

Κοπή της Βασιλόπιτας στο SAY Hotel

Σήμερα το έθιμο δεν περιορίζεται μόνο στο σπίτι και στην ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Η κοπή της Βασιλόπιτας είναι για κάθε επιχείρηση η αφορμή για το πρώτο εταιρικό event της χρονιάς, ώστε να πάει καλά το νέο έτος, να είναι πετυχημένο, προσοδοφόρο και με υγεία για όλους. Εκτός αυτού, αποτελεί και αφορμή για να συσφιχθούν οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη του ανθρώπινου δυναμικού μιας εταιρείας.

Εμείς σας προτείνουμε να υποδεχθείτε με τον πιο όμορφο τρόπο το 2023, διοργανώνοντας ένα ξεχωριστό event για την ετήσια κοπή πίτας της επιχείρησής σας! Στο SAY Hotel διαθέτουμε την εμπειρία και άρτια εξοπλισμένους χώρους, για να μετατρέψουμε κάθε είδους επαγγελματική εκδήλωση σε μια αξέχαστη και εντελώς προσωποποιημένη εμπειρία.